Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O zdravé výživě (1) - pečivo a bílá mouka

Když jdu do Globusu, tak mají takový výběr pečivo, že zrak přechází. Jak se vyznat v tom, které je zdravé? Co si počít s pojmy cereálný, speciální, vícezrnný, šestizrnný, celozrnný? Jak je to vůbec s bílou moukou, proč není vhodná a co všechno v ní chybí oproti celozrnné? O tom všem tady a teď.  

V supermarketech je pečivo vždycky co nejdále od vchodu, aby musel zákazník projít celý obchod a třeba koupil i něco co nepotřebuje. Obchodníci totiž dobře ví, že skoro celá naše společnost je na pečivu závislá. Většina si život bez pečiva nedovede představit. Máme jej na snídani, na svačinu, na večeři. Proto si myslím, že bychom (když už se bez pečiva neobejdeme) měli vědět, jaké je zdravé a čemu se snažit vyhnout.

Abychom si mohli říct něco o pečivu, je třeba začít o jeho hlavní složce a to je bílá mouka (někdy také považována za 1 ze 3 bílých/stříbrných jedů, další dva jsou cukr a mléko). Říkám, že základem stravy mají být obiloviny, ale celozrnné. Obilné zrno se skládá z klíčku, endospermu a otrub. Při výrobě bílé mouky se zbavujeme klíčku a otrub a to vede k tomuto:

Citace z knihy Nová výživa (John Robbins) - z toho budu hodně citovat, proč je celozrnná mouka o tolik lepší:

"Procento výživných látek, které se ztrácejí při rafinace (z celozrnné->bílá) pšeničné mouky:bílkoviny – 25%, vláknina – 95%, vápník – 56%, železo – 84%, fosfor – 69%, draslík – 74%, zinek – 76%, měď – 62%, hořčík – 82%, selen – 52%, vitamíny: B1 – 73%, B2 – 81%, B3 – 80%, B5 – 56%, B6 – 87%, foláty – 59%, E – 95%,

Z 25 živin odstraněných z pšeničných zrn při výrobě bílé mouky je chemicky nahrazováno: 5

Podíl celkové výživové energie získávané z celých zrn ve standardní americké stravě: 1%"

 

V bílé mouce zůstává velký podíl lepku, který už jako slovo napovídá zalepuje naše střeva (pečením se stává pro naše střeva ještě hůře stravitelný), zároveň přechází do krevního oběhu, kde se na něj mohou nabalovat další molekuly a to pak zhoršuje celkový stav našeho cévního systému.

A teď si uvědomme, kde všude se bílá mouka používá: většina pečiva, oplatky, sušenky, knedlíky, zahušťování, nudle, určité těstoviny, většina sladkostí... Prostě je to špatné, takže jak to udělat, abychom měli jistotu, že kupujeme ty zdravé výrobky?

Na pečivu musí být napsáno slovo celozrnné! Nic jiného nezařučí, že je výrobek skutečně celozrnný, protože legislativa udává toto:

Celozrnné musí obsahovat min. 80% celozrnných mouk z celkové hmotnosti pečiva. Takže sice 20% může být bílá mouka, ale pořád je 80% super :).

Vícezrnné - 5% mouk v pečivu musí být z něčeho jiného než pšenice nebo žita. Obvykle se jedná o to, že k pečivu je přidáno trocha nějakých semínek, takže přidáná hodnota tohoto chleba je pouze v 5% dané přísady.

Speciální pečivo - více jak 10% mouk ....

Grahamové - není legislativně ošetřeno, takže výrobci tam můžou dát cokoliv.

Cereální - taky není legislativně ošetřeno a největší problém je, že hodně lidí považuje za cereálné to nejzdravější. No, vzhledem k tomu, že pojem cereálné mohou výrobci používat, jak jen chtějí, tak se většinou jedná o pečivo, které je akorát posypené trochu vločkami nebo semínky.

Nejlepší je, když se potom ptám v obchodě a chci celozrnný chléb a oni říkají: "Máme slunečnicový, dýňový, žitný..." A když se zeptám, jestli jsou z celozrnné mouky, tak nikdy nejsou.

Proč výrobci tedy používají bílou namísto celozrnné mouky? Protože je akorát trvanlivější (za vším jsou peníze :( ). Protože v celozrnné zůstal klíček, který obsahuje trochu tuků, takže dochází k rychlejšímu žluknutí, což není pro obchod výhodné...

Na druhou stranu výroba celozrnné mouky je levnější. Protože stačí prostě semlít celé zrno a je hotovo. Není třeba od sebe nic oddělovat, což je neskutečný paradox, protože celozrnná mouka se prodává dráž než obyčejná.

Když se ví, o kolik jsou celozrnné výrobky zdravější, nechápu, proč se třeba v nemocnici automaticky nepodává celozrnná strava (celozrnné pečivo, celozrnná rýže, semolinové těstoviny apod.). Místo toho v nemocnici člověk maximálně narazí na cereálné pečivo.... Nechápu to.

Jak je to ještě s barvou? Celozrnná mouka není tmavá, takže co je tmavé neznamená, že je zdravé. A kde tedy koupit celozrnné? My kupujeme v Kauflandu celozrnný chléb, nebo v prodejných zdravé výživy, Billa by měla za 3 týdny uvést své celozrnné výrobky a v Albertu také mají na výběr ze 2 celozrnných chlebů. Takže prostě hledat, ptát se pekařů, žádat celozrnné a rozhodně se nespokojit s cereálným.

 

Autor: Roman Dohnal | sobota 11.10.2014 8:36 | karma článku: 14,74 | přečteno: 1225x
  • Další články autora

Roman Dohnal

Výuka zdravé výživy na lékařských fakultách

Jestliže životní styl ovlivňuje zdravotní stav obyvatelstva zhruba 50%, tak je na místě se ptát, kolik času je věnováno tomuto tématu na lékařských fakultách.

21.9.2015 v 17:25 | Karma: 13,22 | Přečteno: 923x | Diskuse| Ostatní

Roman Dohnal

Otevři své cévy!

Ateroskléróza je v současné době jedním z největší strašáků západní společnosti. Je jednou z nejčastějších příčin smrti, ale naštěstí to není nevratný proces!

16.8.2015 v 13:12 | Karma: 8,23 | Přečteno: 492x | Diskuse| Ostatní

Roman Dohnal

Nejčastější příčiny smrti v USA - srdeční nemoci a co říkají studie

V roce 2013 zemřelo v USA 611 tisíc lidí na srdečně cévní onemocnění. Lékařské studie jasně ukazují, že tomu jde předejít.

11.8.2015 v 14:09 | Karma: 9,87 | Přečteno: 659x | Diskuse| Ostatní

Roman Dohnal

Co změnit ve své výživě?

Jezte zdravěji! Každý z nás to určitě už několikrát slyšel. Co to ale znamená? Tady jsem pro vybral několik zásad, které podle mě stojí za to dodržovat.

29.7.2015 v 19:20 | Karma: 13,74 | Přečteno: 808x | Diskuse| Ostatní

Roman Dohnal

O zdravé výživě (5) - Cukrovka

Každý 11 dospělý v ČR má cukrovku! Léčba nás stojí ohromné peníze a přitom je z větší části ovlivnitelné, jestli ji dostaneme nebo ne. Více v mém dnešním článku.

7.7.2015 v 17:20 | Karma: 10,88 | Přečteno: 654x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Oslavili nejdéle trvající manželství v Německu, dohromady jim je 200 let

18. května 2024  15:22

Manželský pár ze západního Německa oslavil 80. výročí svatby. Stal se tak nejdéle sezdaným párem v...

Gruzie je podbřišek Ruska. Ale hru o ni už částečně prohrálo, říká expert

18. května 2024  15:04

Podcast Gruzie se potácí mezi Ruskem a Západem. Parlament v úterý přijal zákon o zahraničním vlivu, který...

Střet vlaku s člověkem zastavil provoz na trati mezi Olomoucí a Prostějovem

18. května 2024  14:31,  aktualizováno  14:59

Na trati mezi Olomoucí a Prostějovem srazil po sobotním poledni vlak člověka. Provoz na trati mezi...

Střelec na Fica jde do vazby. Premiérův stav se lepší, převoz ještě není možný

18. května 2024  11:09,  aktualizováno  14:44

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 850x
Studuji lékařskou fakultu v Olomouci, zajímám se zároveň o zdravou výživu, alternativní medicínu. Většina článků se bude týkat těchto dvou věcí:.